Ørsted har ingen plan for hvad ny kapital skal bruges til

Energiselskabet Ørsted har brug for fleksibilitet og for at kunne rykke hurtigt, lyder det. efter at bestyrelsen har fået bemyndigelse til at rejse godt 60 mia. kr. via aktieudvidelse.
Ørsted-chef Mads Nipper understreger behovet for fleksibilitet. | Foto: Gregers Tycho/ERH
Ørsted-chef Mads Nipper understreger behovet for fleksibilitet. | Foto: Gregers Tycho/ERH
AF MARKETWIRE

Der ligger ingen plan klar for, hvad Ørsted skal bruge de godt 60 mia. kr., som bestyrelsen har fået bemyndigelse til at rejse gennem en potentiel forøgelse af aktiekapitalen.

Det siger Ørsteds administrerende direktør, Mads Nipper, og bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen i forbindelse fredagens ordinære generalforsamling. Her blev forslaget om at give bestyrelsen bemyndigelse til at forøge aktiekapital med op til 20 pct. vedtaget.

”Der foreligger faktisk ikke en plan. Det er ikke sådan, at nogle bare ikke har kendskab til den. Den foreligger ikke. Men det er simpelthen fleksibiliteten til, at bestyrelsen har bemyndigelse til at reagere hurtigt, for sådan nogle muligheder opstår hurtigt,” siger Mads Nipper til MarketWire.

”Vi vil gerne være klar, og vi kan se, at det sker så lynhurtigt, at der kommer muligheder. Det kan være inden for teknologi, og geografiske udvidelser eller selskaber. Men vi vil meget nødigt være i den situation, hvor vi så skal afprioritere ting i den oprindelige plan, eller at vi ender med skulle vente så lang tid for at få tingene på plads,” lyder det fra bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen.

Ørsted lancerede i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag sidste år en langsigtet målsætning om at installere 50 megawatt ny kapacitet inden udgangen af 2030. Den nye aktiekapital kan gøre det muligt at gå ud over den målsætning, lød det under generalforsamlingen.

Bliver ikke mere aggressive

Samtidig er Ørsted under pres på det internationale marked, hvor flere af de helt store olieselskaber gennem de seneste år har fået øjnene op for grønne projekter.

Det har betydet stadig stigende bud for at vinde de eftertragtede vindauktioner - og flere gange har Ørsted måtte trække sig tidligt. Det er sket ud fra det klare præmis, at det danske selskab ikke vil være med, hvis prisen bliver så høj, at det ikke er en rentabel forretning.

Senest lukkede auktionen for havbundlicenser til projektet New York Bight med de højeste bud nogensinde - det højeste bud for de i alt seks områder under hammeren blev hele 1,1 mia. dollar.

De milliarder, der potentielt kan komme i kassen ved udstedelsen af nye aktier, ændrer dog ikke ved Ørsted strategi.

”Bemyndigelsen til at foretage en kapitaludvidelse betyder slet ikke, at vi skal til at være mere aggressive, så vi begynder at lave projekter, som vi tjener færre eller ingen penge på,” siger Mads Nipper.

Kapitalindsprøjtningen åbner dog for, at Ørsted kan tage de muligheder der byder sig, lyder det fra bestyrelsesformanden.

”Det handler om at kunne gå ind i nogle projekter, men ikke bare om at kunne betale mere i husleje,” lyder det fra Thomas Thune Andersen.

Ørsted-ejer åbner for gigantisk pengejagt: Blåstempler stående ret til at sælge 84 mio. nye aktier

Ørsted vil afvikle handel med Rusland uden at påvirke forsyning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også