Branche er parat til varmepumpeboom, men advarer mod uklart datagrundlag

Varmepumpeindustrien mener, at regeringen fokuserer alt for meget på fjernvarme i tirsdagens udspil om et grønnere Danmark. Branchen foreslår, at der nedsættes en taskforce under ledelse af Energistyrelsen, som skal sikre et oplyst grundlag.
Varmepumpe i større ejendom. | Foto: Martin Lehmann
Varmepumpe i større ejendom. | Foto: Martin Lehmann

Varmepumpebranchen ser intet problem i at skulle levere 80.000 eller flere nye varmepumper inden 2030, som regeringen tirsdag lagde op til skal installeres i de danske hjem som erstatning for gasfyr.

Udfordringen kommer snarere til at bestå i, hvorvidt de samfundsøkonomiske beregninger forud for de enkelte kommuners beslutning om udrulning af fjernvarmenettet kommer til at foregå på baggrund af korrekte data.

Hos varmepumpeproducenten Bosch, der er en af landets største, frygter man, at valget mellem fjernvarme og varmepumper vil blive truffet på et for uigennemsigtigt grundlag.

”Det (udrulningen af grønne varmekilder) skal ske på et uafhængigt grundlag og med udgangspunkt i de spilleregler, der allerede er aftalt i f.eks. Energistyrelsens teknologikatalog. Derfor har vi i branchen også foreslået, at der bliver etableret en taskforce med styrelsen for bordenden,” siger Jens Bredning, der direktør i en af de store spillere på varmepumpeområdet, Bosch Termoteknik, og bestyrelsesmedlem i Varmepumpeindustrien.

Jens Bredning er betænkelig ved ideen om at overlade beregninger vedrørende nye fjernvarmeprojekter til kommunerne selv, når de har så stort et ejerskab i fjernvarmeselskaberne.

Tallet 80.000 stammer fra regeringens udspil ”Danmark kan mere II”, der har som mål at sikre ”et grønnere Danmark”, der er uafhængig af gas fra Rusland.

Udspillet blev præsenteret tirsdag og indeholder bl.a. en målsætning om, at hovedparten af de omkring 400.000 hjem, der i dag har et naturgasfyr, skal over på enten fjernvarme senest i 2028 eller have installeret en varmepumpe.

Regeringen skønner, at det for omkring 20 pct. af husstandene, altså omkring 80.000, vil være attraktivt med en varmepumpe inden 2030. ”Og på sigt endnu flere”, fremgår det af udspillet.

”Vi har ikke noget imod fjernvarme som sådan. Det er en glimrende løsning i større byer. Men vi taler om projekter til mange milliarder kroner. Derfor har vi også sagt til både Dan Jørgensen (klima-, energi- og forsyningsminister, red.) og Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget ”få nu regnet rigtigt!”. Det er så vigtigt, at beregningerne bag valget mellem fjernvarme og varmepumper sker på baggrund af korrekte tal,” siger Jens Bredning.

Efter hans mening har regeringens udspil generelt set alt for meget fokus på fjernvarme, uden reelt at vide om det er den bedste løsning.

”Det er uambitiøst at sigte mod 80.000 varmepumper inden 2030. Vi kan nemt i branchen installere flere, og vi regner selv med mindst 50.000 om året,” siger Jens Bredning.

Bosch Termoteknik har inden for den seneste tid investeret 300 mio. euro i øget produktionskapacitet og er ved at ansætte næsten 100 nye medarbejdere i Sverige, hvor produktionen ligger.

”Beslutningen blev taget før krigen i Ukraine, men krigen har bevist for os, at vi gjorde det rigtige. Og det er jo ikke kun Danmark, der gerne vil ud af gas og olie,” siger Jens Bredning.

Han vurderer, at der maksimum er fire-fem måneders leveringstid på en varmepumpe afhængig af model.

”Vi er som alle andre blevet ramt af forsyningskrisen, men den rammer jo også fjernvarmebranchen,” siger Jens Bredning.

400.000 husejere skal have besked i år

Ifølge regeringens udspil skal alle 400.000 husejere med et gas- eller oliefyr inden udgangen af i år have klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme, og hvornår man skal beslutte sig.

”Men for den enkelte husejer er det jo ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt man kan få fjernvarme eller ej. Det betyder også noget, hvor meget den kommer til at koste. Og hvornår den i givet fald vil blive lagt ind,” siger Lars Abel, sekretariatschef i Varmepumpeindustrien.

Formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, Birgit S. Hansen, hilste tirsdag regeringens udspil velkomment:

”Vi er klar til at bidrage med alt, hvad vi kan, for at det kan ske så hurtigt som muligt. Det kræver dog, at kommuner og fjernvarmeselskaber får de optimale rammer, så lovgivning, statslige krav og økonomi ikke spænder ben og forsinker processen,” sagde hun i en pressemeddelelse.

Salget af varmepumper har de seneste år sat ny rekord år efter år, og regeringens udmelding kan sende efterspørgslen yderligere i vejret.

Det er forventningen hos chefkonsulent Troels Hartung fra organisationen Tekniq Arbejdsgiverne, der blandt andre repræsenterer de installatører, som sætter varmepumperne op.

”Markedet for varmepumper er rigtig godt. De første måneder af i år er det virkelig eksploderet. Vores forventning er, at meldingen fra regeringen vil sætte yderligere skub i salget,” sagde Troels Hartung tirsdag til Ritzau.

Sidste år blev der solgt 23.903 varmepumper herhjemme. Det var fem gange så mange som i 2015. I år kan salget ifølge en prognose stige med yderligere 50 procent.

Der findes omkring 1.200 VE-godkendte varmepumpeinstallatører landet over, som også kan rådgive om udskiftning af et eksisterende gasfyr.

Banker vil tilbyde gebyrfri lån til at udskifte olie- og gasfyr

Salg af varmepumper eksploderer - op til seks måneders ventetid


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også