FLSmidth-topchef: Cement-forretningen skal reducere og stå på egne ben

Cement-forretningen i FLSmidth leverer ikke, som den skal, og står for at blive nedskaleret, mens Mining bliver den del, der skal trække det store læs, lyder det fra CFO.
Foto: Flsmidth/pr
Foto: Flsmidth/pr
af marketwire

FLSmidth er slet ikke, hvor FLSmidth skal være i cementforretningen, som i højere grad skal stå på egne – og måske færre - ben. Det erkender finansdirektøren, CFO, Roland Andersen i et interview med MarketWire.

”Vi er til stede i langt flere lande, end vi behøver at være i, for at generere 80-90 pct. af vores forretning. Så vi skal trække os tilbage fra nogle lande,” siger Roland Andersen.

”Over de sidste 10-12 år har vi udviklet mineforretningen, og Cement er til stede alle de steder, hvor vi også er med mineforretningen. Imidlertid er Cement kun 25 pct. i størrelse i forhold til mineforretningen, og markederne er jo heller ikke sammenfaldende. Så hvorfor skal vi være i en eller anden mineregion med vores cementforretning, hvis ikke der er det store salg dernede. Det er ikke sikkert, at det er relevant, at Cement overhovedet er til stede,” mener Roland Andersen.

Mere konkret er FLSmidths cementforretning ifølge Roland Andersen repræsenteret i flere end 40 lande. Men 90 pct. af forretningen genereres i kun 12-15 lande.

Kan fortsætte med agentur

Hvilke lande, der kan være overflødige, vil Roland Andersen ikke ind på nu. Han påpeger, at blot fordi FLSmidths cementforretning forlader et land, betyder det ikke, at der ikke skal sælges udrustning til cementindustrien i det land.

”Man kan bruge agentur-set up, man kan bruge distributører. Kik på nogle af de store udstyrsleverandører som Caterpillar. De har et kæmpe globalt distributionsnetværk, uden af de har deres egen organisation.”

Men nedskaleringen af sin tilstedeværelse håber FLSmidth at kunne bidrage til, at den pressede cementforretning kan udvikle sig til en acceptabel forretning.

”Vi var tabsgivende sidste år, og vi er ikke i nærheden af at være der, hvor vi skal være som sådan en spiller i den branche.”

Det er mineforretningen i øvrigt heller ikke, mener Roland Andersen, og derfor er strategien nu, at de to forretninger skal virke mere selvstændigt.

”Vi taler om ”pure play”. Cementforretningen skal arbejde for sig selv, og mineforretningen skal arbejde for sig selv,” siger Roland Andersen.

Det efterlader en cementforretningen med en omsætning på 6-7 mia. kr., skønner Roland Andersen.

”Og så skal de tjene en eller anden margin, som er relevant for den industri, de arbejder i,” noterer han uden at bliver præcis med, hvilket niveau, der er tale om ud over, at den er noget lavere end for mineforretningen.

”Men 6-8 pct. skal vi i hvert fald op på,” siger Roland Andersen.

Ikke længere synergi mellem Cement og Mining

Cementforretningen er den oprindelige del af FLSmidth, mens mineforretningen kom til senere ud fra den betragtning, at der var synergimuligheder mellem de to forretningsområder, som begge beskæftiger sig med store industrielle anlæg og udstyr til behandling og forarbejdning af råmaterialer.

Men på det seneste har FLSmidth justeret strategien i mineforretningen med mere fokus på produkter, service og vedligeholdelse frem for de store anlægsordrer, og dermed er der ikke længere de samme synergier mellem de to forretningsområder.

”Det er der flere grunde til. Dels at vi går i en ny retning i Mining, dels at de markeder, de to forretningsområder opererer på, er meget forskellige. Der er også den store forskel i den forretningsmæssige størrelse, som betyder, at de skal drives på hver sin måde. Og Cement er en industri, som er presset,” siger finansdirektøren.

Men det betyder ikke, at fremtiden for Cement som en del af FLSmidth er tæt på udløbsdato.

”Det er sådan set en relevant del af vores forretning lige nu. Ellers var det også røget over i den gruppe af ikke-kerneaktiviteter, vi har defineret, og det er det ikke. Lige nu er vi i gang med at fikse Cement, og det kommer tilbage på et niveau, der er acceptabel, med en finansiel performance, der er acceptabel,” lover Roland Andersen og forudser, at Cement også vil være end del af FLSmidth også i 2030.

Der er ikke andre planer. I hvert fald ikke lige nu, siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også