Ørsted afslutter et annus horribilis og håber på genstart i det nye år

Ingen aktie i C25-indekset har klaret sig værre end Ørsted i 2023, hvor aktionærerne har måttet se energikæmpen falde 40,7 pct. siden årets start.
De faldende renter gør det billigere for Ørsted at finansiere sine projekter, og samtidig har de seneste måneder budt på nye og mere forsonlige toner fra politikerne, når det gælder elafregningspriserne og skatterabatter. | Foto: Tom Little/Reuters/Ritzau Scanpix
De faldende renter gør det billigere for Ørsted at finansiere sine projekter, og samtidig har de seneste måneder budt på nye og mere forsonlige toner fra politikerne, når det gælder elafregningspriserne og skatterabatter. | Foto: Tom Little/Reuters/Ritzau Scanpix
af marketwire

Ørsted kan sige farvel til et forfærdeligt år, hvor energiselskabets aktie kom dårligst ud af 2023 sammenlignet med de øvrige virksomheder i C25-indekset. 

En ubehagelig cocktail af høje renter, forsinkelser og fordyrelser i forsyningskæderne samt sværere end ventede forhandlinger med de amerikanske myndigheder kostede en gigantisk nedskrivning på 28,4 mia. kr. i tredje kvartal – med risiko for yderligere hensættelser på 8-11 mia. kr. i fjerde kvartal.

De amerikanske projekter Ocean Wind 1 og 2 er blevet skrinlagt, mens fremtidsudsigterne for projekterne Sunrise Wind og Skipjack er usikre.

Det fik efterfølgende flere af de toneangivende kreditbureauer til at sænke udsigterne for Ørsteds kreditvurdering. En god vurdering – den såkaldte investment grade – er væsentlig, for at Ørsted fortsat har adgang til billig kapital, der er nødvendig for at kunne investere de mange milliarder i nye havvindparker.

De mange problemer kostede i sidste ende jobbet for både finansdirektøren og driftsdirektøren.

Nu venter markedet i spænding på en opdatering af strategien og nyt om den videre færd frem, når Ørsted i starten af det nye 2024 lukker bøgerne for et særdeles udfordrende år.

Spænding om ny strategi

Ørsted har varslet, at den nye strategi vil blive præsentere ”ikke senere end ved regnskabet for fjerde kvartal”.

Indtil videre er Ørsteds mål fortsat at investere 475 mia. kr. frem mod 2030 og at øge det årlige udbytte frem mod 2026 med høj encifret procentvækst og fra 2026-30 med ”midt-encifret” procentvækst.

Men analytikerne venter over en bred kam, at Ørsted vil præsenterer en mindre ambitiøs investeringsstrategi og lavere udbytte til aktionærerne.

Hos Danske Bank er forventningen, at Ørsted vil suspendere udbyttebetalingen og droppe den videre udvikling af Sunrise Wind og Skipjack.

Også norske DNB venter, at Ørsted vil skrue ned for udbyttet. Det ventes dog ikke, at Ørsted vil få brug for en kapitalforhøjelse. Et scenarie, der ellers har hængt over hovedet på Ørsted siden nedskrivningen.

”Vores udgangspunkt er, at Ørsted har andre håndtag at skrue på end at rejse egenkapital for at øge likviditeten tilstrækkeligt til at opretholde sin kreditrating. Det er blandt andet farm-downs – salg af aktiver, en lavere og mere realistisk vækstbane og potentielt lavere udbytter,” skriver DNB’s analytikere.

Det, vurderer DNB, vil være nok til at afholde bureauerne fra at sænke Ørsteds kreditvurdering.

Økonomi skal gås igennem

Men set i lyset af finansdirektøren og driftsdirektørens afgang i november vurderer den britiske storbank Barclays, at strategien kan blive udskudt.

”Der er tydeligvis et informationsudvekslingsproblem i Ørsted efter vores vurdering, og ledelsen er nødt til at være sikker på, at den har modtaget og forstået de korrekte data rigtigt,” skriver Barclays.

Det tager ifølge banken tid for en ny finansdirektør at tiltræde og være i stand til at træffe beslutninger, mens Ørsteds hovedaktionær, den danske stat, også skal bruge tid på at godkende en eventuel kapitalomlægning, og selskabets økonomi skal gås efter i sømmene af de konsulenter, der er hyret ind.

Det kan dermed betyde, at planen ikke ligger klar til regnskabsdagen, konkluderer Barclays.

Det vil i så fald være endnu et slag til aktien, og måske også til kreditvurderingen, hvor bureauerne har betonet vigtigheden af, at få klarhed over de mellem- og langsigtede ambitioner.

Muligt tøbrud i vente

Det kommende år tegner dog til at blive en anelse lysere for Ørsted. Renterne er faldet støt – særligt efter at den amerikanske centralbank på sit seneste møde lagde i kakkelovnen til rentenedsættelser i 2024. Aktien har allerede taget forskud på glæderne og er i december steget over 12 pct.

De faldende renter gør det alt andet lige billigere for Ørsted at finansiere sine projekter, og samtidig har de seneste måneder budt på nye og mere forsonlige toner fra politikerne, når det gælder elafregningspriserne og skatterabatter.

I Storbritannien, hvor Ørsted nu har truffet den endelige investeringsbeslutning om det kæmpemæssige Hornsea 3-projekt, er der lagt op til en ny skattarabat på virksomhedsinvesteringer, mens det også er blevet besluttet at hæve loftet for afregningspriser i den kommende udbudsrunde for havvind, AR6, med 66 pct.

I USA har delstaten New York sat gang i en ny lynauktion, hvor flere udviklere, heriblandt Ørsted, får mulighed for at komme med genbud, efter at de ellers har fået afslag på at få forbedrede elsalgsaftaler.

Det amerikanske finanshus Citi placerede da også Ørsted på sin tremåneders positivliste i slutningen af november, hvor analytiker Jenny Ping så flere potentielle positive katalysatorer. Heriblandt den endelige investeringsbeslutning om Hornsea 3-projektet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også