Styrelse finder ulovlige mink på vestjysk farm

Efter et tip besøgte politiet og Fødevarestyrelsen syv vestjyske minkfarme. På en af bedrifterne fandt man i alt 126 mink, der blev aflivet på stedet.
Foto: Casper Dalhoff/IND
Foto: Casper Dalhoff/IND
Af William Rønfeldt Kristensen og Ritzau

Politiet og Fødevarestyrelsen var onsdag morgen på uanmeldt besøg på syv minkfarme efter at have fået et anonymt tip.

Tippet drejede sig om, at der opholdt sig ulovlige mink i området, og det viste sig at være rigtigt. Således fandt myndighederne 126 ulovlige mink på en af farmene. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

"Minkene, som vi fandt i dag, blev alle holdt i almindelige minkbure. Det er derfor vores vurdering, at minkene blev holdt med henblik på erhvervsmæssig opdræt og dermed ulovligt. Derfor er sagen nu overdraget til politiet for nærmere efterforskning," siger chef for Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold, Majbritt Birkmose, i meddelelsen.

Fødevarestyrelsens dyrlæger aflivede de 126 mink på stedet, da det siden 29. december 2020 har været ulovligt at have mink i Danmark. Hobbyhold på maksimalt fem mink er tilladt. For nuværende er hold af mink ulovligt frem til udgangen af 2022.

Christian Toftemark, der er stationsleder ved Midt- og Vestjyllands Politi, oplyser, at minkfarmen ligger i Thyholm.

"Fødevarestyrelsen kommer med en anmeldelse til os. Så bliver der noget efterforskning af, hvem der er ejer, og hvem der har været involveret. Det er noget, vi er i gang med og vil bruge noget tid på efterfølgende," siger han.

Et politisk flertal besluttede i september i år, at minkavl skal være forbudt i Danmark frem til udgangen af 2022.Beslutningen blev taget på baggrund af en risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI) fra juni i år. I vurderingen lød det, at hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko af "ukendt størrelse".

I november sidste år blev det besluttet, at alle mink i Danmark skulle slås ned for at mindske smitte med - og mutationer af - coronavirus.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har oplyst, at man til foråret vil vurdere, om man kan genoptage minkavl i 2023.

700 minkavlere anlægger sag mod staten

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også