Watch Medier

Trump: USA har overvældende godkendt Moderna-vaccine

Ffør USA's lægemiddelstyrelse, FDA, officielt har godkendt vaccinen fra Moderna, har præsident Trump skrevet på Twitter, at vaccinen er godkendt.

Præsident Trump melder om godkendelse af vaccine nummer to. | Foto: Cheriss May/Reuters/Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trump skriver i et tweet, at USA har givet "en overvældende godkendelse" af coronavirus-vaccinen fra medicinalvirksomheden Moderna.

Trumps meddelelse kommer før USA's lægemiddelstyrelse, FDA, officielt har godkendt Modernas vaccine mod coronavirus til nødbrug.

Et panel med særlige rådgivere, som er knyttet til FDA, samledes torsdag for at drøfte test af vaccinen, og der var forventninger om en endelig beslutning fredag.

FDA og Moderna ville ikke umiddelbart kommentere situationen efter Trumps erklæring på Twitter. Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg siger en talsperson fra FDA, at man endnu ikke har givet en endelig nødgodkendelse af vaccinen.

Panelet af rådgivere tilknyttet FDA havde vedtaget brug af vaccinen med 20 stemmer mod 0. En undlod at stemme.

Den amerikanske præsident skriver, at vaccinen øjeblikkeligt vil blive sendt ud til dem, der venter på den.

To første vacciner godkendt

Moderna-vaccinen er den anden vaccine, som den amerikanske lægemiddelstyrelse har til godkendelse på en uge.

Natten mellem fredag og lørdag dansk tid nødgodkendte FDA en lignende vaccine fra selskaberne Pfizer og BioNTech.

Moderna-vaccinen har ifølge dokumenter fra det amerikanske selskab en effektivitet på 94,1 procent.

Den beskytter yngre mennesker lidt bedre end ældre. For testpersoner under 65 år er effektiviteten 95,6 procent, mens den er 86,4 procent blandt personer på 65 år og opefter.

Modernas vaccine skal kun opbevares ved minus 20 grader i stedet for minus 70 grader, som det er tilfældet med vaccinen fra Pfizer og Biontech.

EU-godkendelse kan komme 6. januar

Moderna-vaccinen er en af de seks vacciner, som Danmark via EU indtil videre har forhåndsindkøbt.Tidligere torsdag aften annoncerede Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, at den fremrykker en mulig godkendelse af Modernas coronavaccine.

Vaccinen kan derfor allerede blive godkendt i EU den 6. januar i stedet for 12. januar, som var den oprindelige dato for en eventuel godkendelse.

Coronavaccinen fra Pfizer og Biontech forventes at blive den første til at få grønt lys i EU.

EMA tager stilling til vaccinen mandag den 21. december, og vaccinen forventes at blive godkendt få dage efter.

Mere fra Watch Medier

Maersk løfter sløret for design af metanolskibe

I fem år har Maersk arbejdet på at udvikle et nyt skibsdesign, som skal øge energi-effektiviteten i flåden med 20 pct. Otte skibe, der efter planen skal sejle på grøn metanol fra 2024, bliver de første.

Nu vil danske virksomheder betale dyrt for it-sikkerhed

Mens vindmølleproducenten Vestas slås om at få fat i egne data fra it-kriminelle, melder danske virksomheder sig klar til at betale – og endda betale dyrt – for it-sikkerhed. Fokus er nu på at forebygge angreb, og det er nyt, lyder det fra to toneangivende specialister.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs