Watch Medier

Støttepartier vil have hasteforespørgsel om vaccineproduktion

Enhedslisten og SF ønsker at undersøge muligheden for at udstede nødlicens til at producere covid-19-vacciner.

"Det er et grundlæggende problem, at kun ti procent af verdens lande sidder på 95 procent af vaccinerne. Så vi skal sikre en ligelig global fordeling," siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til TV2. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Regeringens støtteparti Enhedslisten vil indkalde Folketingets partier til en hasteforespørgsel om mulighederne for at udstede nødlicenser til at producere covid-19-vacciner.

Det skal ske via internationale kanaler som EU, skriver TV 2. SF bakker op om forslaget.

Med nødlicenser menes, at andre producenter end dem, der har patent på det, skal have lov til at producere vacciner under pandemien.

"Vi står med en pandemi, som skal bekæmpes globalt," siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) til Ritzau.

"Derfor er det afgørende, at vi får produceret så meget vaccine som overhovedet muligt, så vi kan få spredt det til så mange lande som muligt."

"Derfor er det problematisk, at der er patentlovgivning, der forhindrer, at vi udnytter den globale produktionskapacitet til at sikre, at vi får produceret så meget vaccine som muligt," siger han.

Peder Hvelplund siger, at der "i en vis form" skal udbetales kompensation til de medicinalvirksomheder, der har patent på at udvikle coronavaccine. Det kan være relevant, hvis de kommer til at skulle dele produktionen med andre.

"Men det er jo tosset, at der er regler, der forhindrer os i at producere al den vaccine, vi overhovedet kan," siger han.

Peder Hvelplund peger på, at der kan opstå nye varianter af coronavirus andre steder i verden. De kan udvise en nedsat følsomhed over for vaccine og dermed gøre det sværere at få bugt med covid-19 på verdensplan.

Overskydende doser skal sendes til u-lande

Både SF og Enhedslisten vil desuden have regeringen til at forpligte sig til en principbeslutning om, at eventuelle overskydende vaccinedoser fra Danmark skal sendes til lavindkomstlande.

Fredag sagde Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at der bør ske en mere retfærdig fordeling af vaccinerne mod coronavirus.

I øjeblikket er det primært de ressourcestærke lande, der henter vacciner hjem.

"Faren er, at hvis vi ikke får vaccineret hele verden, så sker der flere mutationer af den her sygdom, som vi allerede har set. Og hvis mutationer sker, og det resulterer i, at vaccinerne ikke virker, hvad gør vi så?"

"Vi har en interesse i det her. Og vi skal have gang i verden igen," siger ordfører for international udvikling Rasmus Nordqvist (SF) til TV2.

Hos støttepartiet De Radikale er udviklingsordfører Rasmus Helveg Petersen positivt indstillet over for idéen om at sende overskydende vacciner til andre lande.

Til gengæld ser han ikke behov for nødlicenser. Han mener, at "det ser ud, som om det er muligt at gøre på kommerciel basis".

EU-Kommissionen har foreløbig indgået forhåndsaftaler om indkøb af vacciner fra i alt seks vaccineproducenter. Det er de aftaler, der sikrer covid-19-vacciner til Danmark.

De seks aftaler betyder tilsammen, at Danmark nu samlet set kan købe vacciner til cirka 23 millioner borgere. Der bor omkring 5,8 millioner mennesker i Danmark.

Pfizer reducerer vaccineleverancer: Fabrik skal opgraderes

Mulighed for lønkompensation forlænges til 7. februar 

Mere fra Watch Medier

Hartmann-aktionærer i oprør over Stadils planer

En gruppe aktionærer arbejder ifølge Børsen på at forhindre hovedaktionærens indløsning af æggebakkeproducentens aktier. De finder tilbuddet for lavt, og oprøret bidrog til en kursstigning fredag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs