ABN Amro indgår forlig om hvidvask på 480 mio. euro

Den hollandske bank ABN Amro har indgået forlig i den hvidvasksag, som har fået Chris Vogelzang til at stoppe i Danske Bank. I forliget indgår en bødebetaling på 300 mio. euro og tilbagebetaling af fortjenester på 180 mio. euro.
ABN Amro er baseret i Holland. | Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
ABN Amro er baseret i Holland. | Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Den hollandske storbank ABN Amro har indgået et forlig med den hollandske anklagemyndighed (DPPS) i en sag om hvidvask og terrorfinansiering i perioden mellem 2014 og 2020.

Som en del af forliget skal banken betale 480 mio. euro (3,6 mia. kr.). De 300 mio. euro er en bøde, mens de resterende 180 mio. euro er tilbagebetaling af fortjeneste (disgorgement.)

Der er tale om brud på den såkaldte "client life cycle", der dækker godkendelse af kunder, overvågning af transaktioner og andet.

De hollandske anklagere har identificeret flere alvorlige mangler i ABN Amros processer til bekæmpelse af hvidvask i Holland, og derfor er banken anklaget for hvidvask ifølge anklagemyndigheden.

Med forliget tager ABN Amro dermed også ansvar for de kriminelle aktiviteter, som DPPS har indentificeret, men sagen mod visse enkeltpersoner, der regnes som ansvarlige for lovbruddene fortsætter, oplyser anklagemyndigheden.

Det har mandag også fået konsekvenser for Danske Bank, hvor administrerende direktør Chris Vogelzang har valgt at træde tilbage, fordi han er blandt de mistænkte.

Det er også bestyrelsesmedlem Gerrit Zalm, der også trækker sig. Han var administrerende direktør og bestyrelsesformand i ABN Amro fra 2009 til 2017 og er tidligere finansminister i Holland.

Chris Vogelzang var i ABN Amro et varmt emne hos Gerrit Zalm, som formentlig er blandt de primære årsager til, at førstnævnte endte som topchef hos Danske Bank.

Modtog mange signaler

ABN Amro burde ifølge DPPS langt tidligere have konstateret, at visse pengestrømme gennem konti i banken stammede fra kriminalitet, og banken gjorde ikke nok for at modvirke aktiviteterne.

"ABN Amro modtog diverse signaler om specifikke kunder, som kunne have ledt til mistanke om hvidvask. Det gælder eksempelvis usædvanlige transaktioner, som ikke passer til typen af forretning, uklare meddelelser om pengenes ophav, hvidvasksignaler om kunder fra offentlige kilder, advarsler fra transaktionsovervågningssystemet og store kontante indbetalinger," skriver DPPS i en meddelelse.

"ABN Amro viste sig gentagne gange ude af stand til at kombinere disse signaler og reagere tilstrækkeligt på dem," fortsætter anklagemyndigheden.

Læs mere her:

Direktør stopper i Danske Bank efter hollandsk hvidvask-mistanke - ny topchef udpeget

Analytiker: Danske Bank har ikke plads til at tage chancer med hvidvask-mistanker  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også