Sundhedsstyrelsen holder fast i udelukkelse af to coronavacciner

Vacciner mod corona fra AstraZeneca og Johnson & Johnson kan fortsat kun vælges i en særlig ordning.
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Foto: Olafur Steinar Gestsson
AF RITZAU

De danske sundhedsmyndigheder fastholder, at coronavacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson holdes ude af det generelle danske vaccinationsprogram.

Det meddeler Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse, efter at den har foretaget en ny vurdering af vaccinerne.

Ifølge Sundhedsstyrelsen opvejer fordelene ved at bruge vaccinerne bredt ikke de risici, der er forbundet med vaccinationen, i den aktuelle coronasituation i Danmark, hvor der er lavere smitte.

"Forebyggelsespotentialet ved fremskyndet vaccination har vi blandt andet vurderet, i forhold til hvor mange indlæggelser for alvorlig sygdom der kan forebygges."

"Balancen mellem mulig gavn og mulige skadevirkninger er stadig ikke favorabel," udtaler Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Sundhedsstyrelsen besluttede 14. april, at vaccinen fra AstraZeneca skulle tages ud af vaccinationsprogrammet.

Årsagen var, at der var set eksempler på sjældne blodpropper. Det gjaldt også i Danmark, hvor en 60-årig kvindes død blev sat i forbindelse med vaccination med AstraZeneca, efter at hun fik en række blodpropper, samtidig med at hun havde et lavt antal blodplader.

Nogle uger senere - den 3. maj - besluttede Sundhedsstyrelsen, at også vaccinen fra Johnson & Johnson skulle holdes ude af vaccinationsprogrammet.

I forbindelse med vaccination i andre lande var der også set eksempler på sjældne blodpropper. Vaccinen nåede inden da aldrig at blive taget i brug i Danmark.

Siden har sundhedsminister Magnus Heunicke bedt sundhedsmyndighederne om at revurdere beslutningen. Men Sundhedsstyrelsen holder altså fast i beslutningen.

Imens er der efter et ønske fra et flertal i Folketinget blevet etableret en særlig ordning, hvor borgere kan ønske at blive vaccineret med AstraZeneca og Johnson & Johnson. Det forudsætter dog konsultation og ordination fra en læge.

Læs mere her:

Den danske vaccineplan risikerer endnu en forsinkelse

Ny vaccineplan: Alle kan være vaccineret 12. september

Efterspørgslen på skrottede vacciner stiger markant

Vaccineplan udskydes igen: Droppede vacciner genovervejes 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også