Opposition efterlyser større indsats for at skaffe arbejdskraft

Regeringen leverer ikke nok på arbejdskraftsiden i sit finanslovsforslag for 2022, mener Venstre og De Konservative. Brancheorganisationen Horesta vil have flere tiltag på banen for at sikre arbejdskraft til presset hotel- og restaurationssektor.
Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensenm advarer begge om, at der skal gøres mere for at skaffe arbejdskraft. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensenm advarer begge om, at der skal gøres mere for at skaffe arbejdskraft. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF RITZAU OG TORBEN SALOMONSEN

Hvis noget er sikkert i dansk politik, så er det, at regeringen får kritik for ikke at være ambitiøs nok, når den fremlægger sit finanslovsforslag.

Og sådan er det også mandag, hvor finansminister Nicolai Wammen (S) fremlægger regeringens forslag til finansloven for 2022.

Støttepartierne kræver mere, blandt andet på klima, og også hos oppositionen er der kritik.

Blandt andre fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen (V).

"Regeringens finanslovsudspil er en tynd omgang," siger han i en skriftlig kommentar.

"Der bliver gjort for lidt for at fremtidssikre dansk økonomi med flere hænder og sætte gang i den grønne omstilling. Venstre melder sig klar til at forhandle. Vi vil øge beskæftigelsen og investere i klimaet. Det er en ansvarlig vej for Danmark," siger Ellemann-Jensen.

Han henviser til Venstres reformforslag, hvor man vil sænke dimittendsatsen og i stedet skabe et permanent grønt råderum.

Det vil ifølge Venstre øge beskæftigelsen med 5700 personer samt frigive 1,7 mia. kr. årligt, som kan investeres i den grønne omstilling.

Ud over milliardbesparelsen vil forslaget også betyde, at arbejdsudbuddet øges med 5700 personer ifølge den borgerligt-liberale tænketank Cepos, der har regnet på Venstres forslag.

Heller ikke De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er imponeret over regeringen.

"Skal vi have råd til god velfærd i fremtiden, skal vores virksomheder derfor tjene flere penge - men lige nu siger mange virksomheder nej til ordrer, fordi der ikke er arbejdskraft nok," skriver Søren Pape Poulsen på Facebook.

Umiddelbart er det ikke sandsynligt, at Venstre eller andre partier fra blå blok kommer med i en endelig aftale. Det ligner på forhånd noget, som regeringen klarer sammen med støttepartierne De Radikale, SF og Enhedslisten.

Skriger på arbejdskraft

Hos brancheorganisationen Horesta oplever man et enormt pres hos medlemmerne for at skaffe nok arbejdskraft, og derfor efterlyser organisationen flere tiltag fra regeringen.

"Manglen på arbejdskraft forhindrer lige nu store dele af vores erhverv i at få bygget omsætningen op igen efter coronakrisen. Det er jo et enormt paradoks. Vi har mere end nogensinde brug for at få penge i kassen for at komme fri af krisen. Men nu står vi med et arbejdsmarked, som slet ikke er gearet til at håndtere genstarten af dansk økonomi og særligt oplevelsesøkonomien," udtaler politisk direktør Kirsten Munch i en pressemeddelelse.

Horesta peger på, at hele 80 pct. af hotellerne lige nu siger nej til omsætning på grund af manglende arbejdskraft - og det samme gælder to ud af tre restauranter.

Regeringen vil øremærke milliardreserve til grøn omstilling og velfærd i finanslovsudspil

Økonomer: Finanslov er stram - men måske ikke stram nok

Det ved vi om regeringens finanslovsudspil 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også