Regeringen vil ikke blande sig i ansættelsesstrid hos SAS

Hensyn til blandt andet armslængdeprincip gør, at regeringen ikke blander sig i strid mellem SAS og ansatte om genansættelser efter coronakrisen.
SAS behøver ikke at frygte for, at staten blander sig. Ifølge Finansministeriet gælder armslængdeprincippet. | Foto: Jens Dresling
SAS behøver ikke at frygte for, at staten blander sig. Ifølge Finansministeriet gælder armslængdeprincippet. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Regeringen ønsker ikke at blande sig i den strid, der finder sted mellem SAS og ansatte i flyselskabet. fordi SAS er et selvstændigt, børsnoteret aktieselskab samt af hensyn til et princip om armslængde. Det skriver Finansministeriet i en mail.

Striden i SAS handler om, at de ansatte mener, at ledelsen er gået for langt i sit fokus på at skære omkostninger, og at det presser de ansatte, der melder om historisk dårlig trivsel og arbejdsmiljø. For at rette op på situationen ønsker fagforeninger, der organiserer SAS-ansatte, at regeringen tager en mere aktiv rolle via sin position som medejer af flyselskabet.

Men regeringen kommer ikke til at involvere sig på grund af flere hensyn.

SAS er et selvstændigt, børsnoteret aktieselskab. Den danske stats medejerskab af SAS udøves i henhold til statens ejerskabspolitik, herunder princippet om armslængde mellem staten og SAS’ ledelse. Det betyder blandt andet, at SAS' bestyrelse og direktion varetager den strategiske og daglige ledelse af selskabet. Som følge heraf samt SAS' status som et børsnoteret selskab og hertil relateret fortrolighed har Finansministeriet ingen kommentar til ansættelses-/overenskomstrelaterede forhold i SAS," skriver Finansministeriet i en mail.

Opfordringen fra fagforeningerne har været stilet til statsminister Mette Frederiksen (S), finansminister Nicolai Wammen (S) og fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S). Brevet er blandt andet underskrevet af Dansk Pilot Forening, Cabin Attendants Union, som er for kabineansatte, og HK Luftfart SAS.

Den danske stat og svenske stat ejer hver især 22 procent af aktierne i SAS og er de største aktionærer.

Den aktuelle strid går på, at SAS ifølge de ansatte er løbet fra en aftale ved ikke som det første at genansætte de piloter og kabineansatte, der blev fyret under coronakrisen. Det tager udgangspunkt i, at SAS har etableret nye produktionsselskaber med billigere overenskomster og betyder, at opsagte ansatte ikke automatisk har ret til at blive genansat i de nye selskaber.

Hos SAS forlød det i sidste uge fra koncerndirektør Simon Pauck Hansen, at "der findes ingen garantier for ansættelse i SAS". Det styres af virksomhedens behov og markedets udvikling.

Læs mere her:

SAS-ansatte vil have regeringen på banen i strid med ledelsen

SAS' nye overenskomster udløser politikerkritik: "Det er en led måde at opføre sig på"

Pilotformand vred over SAS-udmelding om nye overenskomster 

Konservativ ordfører forsvarer SAS: Ingen problemer når der er tegnet overenskomst 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også