Watch Medier

Minkkommissionen: Statsminister vildledte groft og Statsministeriet handlede kritisabelt

Minkkommission retter en hård kritik af Mette Frederiksen, som dog var uvidende om manglende lovgrundlag for aflivning af alle mink i Danmark og den deraf følgende nedlæggelse af minkerhvervet. Folketingets granskningsudvalg giver nu kritiserede ministre i dagen en måned til at svare på kritikken.

Statsminister Mette Frederiksen (S) får kritik for sin håndtering af Minksagen. | Foto: Jonathan Damslund

Statsministeriet har handlet ”meget kritisabelt i forløbet” i Minksagen.

Det står der i Minkkommissionens beretning, som er offentliggjort torsdag.

Kommissionen skriver i sin beretning blandt andet, at Statsministeriet ”indtog en overordnet og styrende rolle i den forcerede proces”, som førte til et pressemøde 4. november 2020, hvor regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen udtalte, at alle landets mink skulle aflives.

”Samlet er det kommissionens vurdering, at Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020,” står der.

Selv om Statsministeriet får hård kritik, får Fødevareministeriet endnu hårdere kritik i beretningen. Formelt hørte mink under Fødevareministeriet.

Mette Frederiksen har på forhånd frikendt sig selv, men erkendt, at der er blevet begået fejl.

Det udtalte hun til Berlingske tidligere på ugen. Altså før kommissionens beretning var afleveret til Folketingets Granskningsudvalg. Frederiksen tilføjede, at der ikke var grundlag for, at hun skulle for en rigsret.

Også Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, får heftig kritik for sin ageren i sagen.

Kommissionen skriver, at Bertelsen har begået ”tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar”.

Bertelsen kan drages til ansvar ”i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf”, lyder det.

Det var Bertelsen, der tog initiativ til, at der skulle være et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020. Dagen efter meddelte Mette Frederiksen på et virtuelt pressemøde, at alle mink skulle slås ned, også avlsdyrene.

De mange millioner mink skulle aflives af frygt for, at coronasmitten i mink kunne mutere og have negativ effekt på vaccinerne.

I alt vurderer kommissionen, at 10 embedsmænd kan drages til ansvar i minksagen.

Efter mødet i folketingets granskningsudvalg torsdag blev det bekendtgjort, at alle ministre, der får kritik i beretningen nu får en måned til at svare på kritikken. Men udvalget mødes igen mandag for at aftale den videre proces.

Statsministeriet har desiden nviteret til pressemøde med statsminister Mette Frederiksen fredag kl. 10. Statsministeren er torsdag fortsat til Nato-møde i Spanien.

Læs mere her:

Overblik: Det ved vi om Minkkommissionens beretning

Medier: Bertelsen kan drages til ansvar i minksagen

Medie: Rigspolitichef burde have reageret straks i Minksag

Blå partier vil have uvildige advokater til at se på minksagen

Medie: Kommissionen forkaster Mogens Jensens forklaring

Mere fra Watch Medier

Supermarkedspriser står til at blive varmt valgtema

SF’s forslag om en hasteundersøgelse af supermarkedskædernes prisstigninger bliver både kaldt en ”gratis omgang” og en ”god ide” af politiske aktører og interesseorganisationer. Én ting er der enighed om: Temaet bliver centralt i valgkampen.

FLSmidth opjusterer trods neddrosling i Rusland

Ingeniørkoncernen FLSmidth øger omsætning og overskud i andet kvartal og opjusterer forventningen til årets omsætning med en milliard. Divisionen, der sælger mineudstyr, trækker væksten.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs