Watch Medier

Bavarian: Der er loft over statens afkast på coronavaccine

Staten får afkast af Bavarians booster-vaccine, hvis den ender med at komme på markedet, men det er ikke mere end på lånerenteniveau, oplyser Bavarians finansdirektør.

Finansdirektør i Bavarian, Henrik Juuel, oplyser, at statens afkast i bedste fald bliver på lånerenteniveau. | Foto: PR / Bavarian Nordic

Med op til 800 mio. kr. i støtte fra den danske stat får Bavarian mulighed for at skabe en lukrativ forretning, inden staten eventuelt skal have nogle af pengene retur. Først hvis forretningen når et vist niveau, vil Bavarian have pligt til at betale penge tilbage. Og et decideret afkast til staten kræver, at forretningen bliver særdeles god. Desuden er der loft over afkastet.

Det fortæller finansdirektør i Bavarian Henrik Juuel.

"Skal de have ud over de 800 mio. kr., så skal det være en rigtig stor succes. Det er heller ikke umuligt. Det er jo et spændende marked. Og det er klart, at kommer vi ud med et produkt, der er så godt, som tingene peger mod i øjeblikket, så kunne vi sagtens ende i det scenarie. Så ville vi være rigtig glade for at betale et afkast tilbage for den her støtteaftale, som har givet os noget sikkerhed og fundament for den videre udvikling," siger Henrik Juuel til Ritzau Finans.

Målsætning at udvikle booster-vaccine

Målsætningen for Bavarian er, at vaccinekandidaten ABNCoV2 kan bruges som universel boostervaccine, det vil sige til revaccination mod covid-19 som eksempelvis tredje eller fjerde stik.

Først skal vaccinen dog igennem dyre kliniske studier, og for at sikre den nødvendige finansiering har det danske sundhedsministerium indvilliget i at stille op til 800 mio. kr. til rådighed for udviklingen.

Pengene fra staten vil falde løbende. I første omgang har Bavarian modtaget en forudbetaling på 80 mio. kr., mens de resterende 720 mio. kr. er betinget af opnåelsen af milepæle. Det gælder blandt andet afslutningen af fase 2, og udviklingsmilepæle knyttet til fase 3. Desuden er der milepæle knyttet til opskaleringen af produktionen.

"Vi har ikke meldt ud, hvor meget studiet vil koste. Men med de antagelser, vi har, så har vi meldt ud, at med den her funding har vi fået skabt sikkerhed om hele projektet, og vi kan tage det hele vejen til godkendelse," siger Henrik Juuel.

Mindst halvdelen af tilbagebetalingen er i vacciner

Oveni har Bavarian sikret sig, at selskabet først har pligt til at tilbagetale staten, når pengene er til det.

"Vi er blevet enige med regeringen om, at det kun skal ske, hvis det bliver en succes. Og vi er blevet enige om at definere succes som, at vi kun skal tilbagebetale, hvis produktet godkendes. Hvis vi fejler, hvilket vi ikke tror, at vi gør, så skal vi ikke betale noget tilbage. På den måde deler de risikoen med os," siger Henrik Juuel.

Samtidig skal Bavarian først betale, når forretningen når et vist omfang.

"Vi har også argumenteret for, at vi skal nå en vis forretningsvolumen, inden vi har pligt til at betale tilbage. Vi ønsker ikke at være i en situation, hvor vi får det godkendt, og så er der ikke et marked derude, og så skal vi betale pengene tilbage. Så vi har fået lagt nogle niveauer ind, der betyder, at vi først begynder at betale tilbage, når forretningen når et vist niveau."

"Det er ikke et niveau, vi har meldt ud. Men det er et niveau, hvor vi har rigeligt råd til at betale pengene tilbage. Og så skal man også huske, at minimum halvdelen, har vi aftalt, skal betales tilbage i form af vacciner," siger Henrik Juuel.

Loft over statens afkast

Finansdirektøren bekræfter, at Bavarian med andre ord vil betale med vacciner for minimum 400 mio. kr., mens de resterende op til 400 mio. kr. vil blive betalt med de royalties, som staten eventuelt vil modtage fra vaccinesalget.

Derudover er det aftalt, at staten potentielt kan få en ekstrabetaling som betaling for at stille de 800 mio. kr. til rådighed.

"Hvis ikke det her bare bliver en succes, men en kæmpesucces, kan de få yderligere, men der skal forretningsvolumen op på et helt andet niveau. På det tidspunkt vil staten kunne få noget ekstra royalty, men det er capped (begrænset til et bestemt beløb, red.). Det kan ikke bare fortsætte i det uendelige. Det er capped på et forholdsvis beskedent beløb. Når de har fået det, har de fået en forrentning, på den investering, de har lavet."

I et blue sky-scenarie hvor stor er så den forrentning?

"Jeg kan ikke nævne de specifikke detaljer, men jeg vil være meget, meget glad den dag, at vi skal betale pengene til staten."

Læs mere her:

Bavarian Nordic får 800 millioner i støtte til coronavaccine

Bavarian nedpræciserer forventningerne

Analytiker ser 25 procents chance for succes med Bavarians coronavaccine 

 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs