Watch Medier

Den Europæiske Centralbank hæver renten trods bankuro

Selv om banksektoren på tværs af kontinenter er præget af voldsom uro, fortsætter Den Europæiske Centralbank med at hæve renten for at tøjle inflationen.

Den Europæiske Centralbank i Frankfurt. | Foto: Heiko Becker

Den Europæiske Centralbank (ECB) hæver torsdag sin ledende rente med 0,5 procentpoint til 3,0 procent, oplyser banken i en pressemeddelelse.

Det er sjette gang i træk, at centralbanken hæver renten. I juli sidste år hævede ECB renten for første gang siden 2011. Dengang blev den hævet til 0,0 procent.

Renteforhøjelsen er centralbankens svar på inflationen, der har været usædvanligt høj det seneste halve år. Centralbanker bruger renteforhøjelser som et værktøj til at dæmpe forbruget og dermed på det opadgående pres på priserne.

Der har været spekuleret i, om centralbanken ville gå blødere til værks i kølvandet på den uro, som har præget banksektoren i den seneste periode. Men det har altså ikke været nok til, at ECB har sænket farten, konkluderer Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

EDen seneste tids massive uro har ikke givet slinger i valsen hos ECB, som bliver ved med at kæmpe benhårdt for at få inflationen ned. Det betyder meget for deres troværdighed,” skriver han i en kommentar.

ECB italesætter situationen i sin seneste rentemeddelelse og gør det klart, at man er klar til at gribe ind for at bevare stabilitet i sektoren. Som situationen er nu, er banken dog ikke nervøs på vegne af sektoren.

”Banksektoren i euroområdet er robust med stærk kapital og likviditet. Under alle omstændigheder er ECB’s politiske værktøjskasse fuldt udstyret til at yde likviditetsstøtte til euroområdets finansielle system, hvis det bliver nødvendigt,” lyder det.

Finansverdenen har været plaget af uro, siden den amerikanske bank Silicon Valley Bank i weekenden kollapsede og måtte dreje nøglen om.

Siden har en modvillig hovedaktionær de seneste dage fået aktiekursen i den schweiziske storbank Credit Suisse til at bølge voldsomt op og ned. Onsdag tabte banken kortvarigt 30 procent i værdi, men torsdag rettede aktiekursen sig betydeligt, da banken fik en gigantisk likviditetsbuffer på 380 mia. kr. stillet til rådighed af den schweiziske centralbank.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs