Watch Medier

Mette Frederiksen: EU's vaccineudrulning er milevidt bagud

Forud for EU-topmødet torsdag slår Mette Frederiksen endnu et slag for en markant udbygning af Europas evne til at udvikle og producere vacciner fremover.

Statsministeren er utilfreds med fremskridtene i udrulningen af vaccineprogrammerne i EU. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Europa leverer ikke, hvad Europa skal, når det gælder vacciner.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S). Forud for EU-topmødet torsdag i Bruxelles lægger den danske statsminister op til en massiv udbygning af vaccineproduktionen i Europa.

"Da coronaen kom sidste år, var det en brat opvågning. Vi manglede mundbind og medicinsk udstyr. Priserne på værnemidler eksploderede, og spørgsmålet blev, hvor vi skulle skaffe værnemidlerne fra. Europas afhængighed af leverancer udefra blev meget tydeligt," siger Mette Frederiksen og tilføjer:

"Nu kan vi se det samme ske med vaccinen. I Storbritannien har man allerede vaccineret over en fjerdedel af befolkningen. I EU-landene er det kun omkring fire procent, der er vaccineret. Vi europæere er milevidt fra lande, vi normalt sammenligner os med, når det gælder vaccineudrulningen,"

Spørgsmålet om vaccine ventes at blive et centralt tema på EU-topmødet, der foregår virtuelt på grund af risikoen for corona.

Her vil Mette Frederiksen tale for en massiv udbygning af kapaciteten til at producere vaccine på europæisk jord. Det kan blandt andet ske via offentligt-private partnerskaber og investering i produktionskapacitet, siger Mette Frederiksen.

EU greb indkøb forkert an

Den danske statsminister mener grundlæggende, at EU har grebet udviklingen og indkøbet af vaccine forkert an.

Mens Storbritannien investerede massivt i udvikling af en vaccine på Oxford Universitet og derefter flere måneder før EU købte store mængder af vaccine fra AstraZeneca, kiggede EU primært på prisen for vaccinerne.

Det er en forkert tankegang, når det gælder noget som afgørende som en vaccine, der kan stoppe nedlukningen af samfundene, og som har global betydning på sikkerhedsområdet, mener Mette Frederiksen.

"Man skal se vaccinerne som sikkerhedspolitik. Hvis ikke Europa kan hjælpe andre lande med vaccine, vil vores strategiske konkurrenter gøre det," siger Mette Frederiksen.

Hun peger dermed på, at både den russiske og kinesiske vaccine er ved at blive udbredt i nogle europæiske lande og i Afrika. Derved kan Kina og Rusland måske sikre sig indflydelse på bekostning af Europa.

Ifølge Mette Frederiksen er det samtidig ikke usandsynligt, at man i fremtiden skal vaccinere de europæiske befolkninger en gang om året. Det kan eksempelvis blive nødvendigt for at kunne holde mutationer af coronavirus i skak.

"Den sårbarhed i produktionen, som vi har set, går simpelthen ikke. Der hvor vi står lige nu, er der ikke nogen idéer, der skal skydes ned. Vaccinen er supervåbnet, og vi skal have mere af den," siger statsminister Mette Frederiksen.

Læs mere her:

Industrien er positivt stemt over for forslag om EU-produktion af vacciner

Mette Frederiksen indkalder til corona-pressemøde

Genåbning byder på butiksåbninger i hele landet 

Mere fra Watch Medier

Medie: Conscia er sat til salg

Kapitalfonden Nordic Capital har hyret flere banker til at hjælpe med et salg af it-virksomheden Conscia, som leverer digitale infrastrukturløsninger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs