Ny sparerunde: Sportmaster lukker igen butikker

De nye butikslukninger er en del af en større spareplan for Sportmaster-kæden. Ejeren Frasers Group har nu snart lukket 43 ud af de 75 butikker, som koncernen overtog i 2022.
Sportmasters butik nær Rådhuspladsen i København er blandt de fire butikker, der er i gang med at lukke. Derudover er en butik i Veri Centret i Aarhus allerede lukket. | Foto: Alexander Thorup/detailwatch
Sportmasters butik nær Rådhuspladsen i København er blandt de fire butikker, der er i gang med at lukke. Derudover er en butik i Veri Centret i Aarhus allerede lukket. | Foto: Alexander Thorup/detailwatch

Sportmasters butiksaftryk fortsætter med at blive kraftigt reduceret i Danmark.

Siden Frasers Group i foråret 2022 opkøbte den danske sportskæde, har kæden lukket over halvdelen af de 75 butikker, som den britiske sports- og modekoncern overtog.

Nu har Sportmaster, der har gang i en relancering under det nye navn Sports World, gang i en ny runde med butikslukninger.

Det viser DetailWatch’ research samt ophørsudsalgsskilte i flere af butikkernes vinduer.

Ifølge DetailWatch’ oplysninger drejer det sig i denne omgang om fire butikker i forskellige dele af landet.

Sportmaster har allerede lukket en butik i Veri Centret i Aarhus. Et lejemål, som Normal bekræfter til DetailWatch, at detailkæden har overtaget fra Sportmaster.

Derudover er yderligere fire butikker i gang med at lukke i flere dele af landet – fra Esbjerg i vest til Holbæk og Strøget i København i øst.

Trods flere henvendelser gennem de seneste uger har det ikke været muligt at få en kommentar fra Sportmaster-ledelsen til butikslukningerne. Derfor er det også uvist, om sportskæden er i gang med at afvikle flere end de fire butikker i denne omgang.

En del af planen

Den nye runde med butikslukninger vil betyde, at Sportmasters butiksnet snart kun tæller 32 butikker. Derudover har kæden en enkelt butik i Herlev under det nye kædenavn Sports World.

Til sammenligning har konkurrenten Sport 24 knap 200 butikker i Danmark, mens Intersport har 65.

Sportmasters mange butikslukninger er en del af en større spareplan og omstrukturering af kæden, som ejeren Frasers Group er i gang med at gennemføre i kæden, der de seneste fem år har tabt over 900 mio. kr.

I forbindelse med seneste rundes butikslukninger i januar udtalte en unavngiven talsperson fra Frasers Group i en skriftlig kommentar til DetailWatch, at butikslukningerne er en del af en langsigtet plan.

”Vi har forpligtet os til at opbygge en bæredygtig fremtid for Sportmaster på lang sigt. Vi har købt en forretning, der ikke præsterer godt nok, som står over for store udfordringer og har en udfordrende omkostningsbase,” lød det i januar.

Den overordnede pointe gentog landechef Dorthe Bloch i et interview med DetailWatch i forbindelse med åbningen af den første butik under det nye navn Sports World, der på længere sigt skal erstatte Sportmaster i Danmark.

”Jeg tænker ikke, at ret mange kan være overrasket over, at vi er nødt til at gøre noget, når man kigger på vores resultater. Det kommer ikke over natten, men kommer til at ske i en glidende overgang,” sagde hun og uddybede, at vejen til succes for kæden ligger i strategien om færre, men større og bedre, butikker.

Fyringer og salg af kæde

De mange butikslukninger og Frasers Groups generelle spareplan for Sportmaster har også fået konsekvenser for antallet af ansatte. 

I april havde den danske sportskæde lidt over 500 ansatte, deriblandt 273 årsværk. Det er et væsentligt fald i forhold til samme måned året før, hvor Sportmaster talte knap 1000 ansatte med over 500 årsværk.

De store nedskæringer på medarbejdersiden er dels en konsekvens af de lukkede butikker samt at Frasers Group nedlagt stribevis af stillinger på Sportmasters hovedkontor i Ballerup og rykket dem til Storbritannien.

Som et andet led i spareplanen lykkedes det i maj også Frasers Group at afhænde den danske sneakerskæde Rezet, der indtil da var en selvstændig kæde under Sportmaster-forretningen, til en gruppe danske investorer. 

Internationalt set er Frasers Group i fuld gang med en offensiv, der handler om at etablere sig på det europæiske fastland og udfordre Intersport i kampen om at være den største og ledende sportskæde.

Det er også i det lys, at opkøbet af Sportmaster skal ses. Efter entréen i Danmark har Frasers Group bl.a. opkøbt kriseramte sportskæder i bl.a. Polen og Holland, ligesom Sports Direct-ejeren også har købt sig ind i den børsnoterede norske sportskæde XXL, der ligeledes har været i økonomiske vanskeligheder og lidt store milliontab.

For nyligt opkøbte Frasers Group yderligere aktier i XXL, så den britiske koncern nu ejer over 30 pct. af kæden, der har 39 butikker i Norge, 29 i Sverige og 16 i Finland.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Norwegian nedjusterer: Svagere efterspørgsel

For abonnenter

Læs også