Watch Medier

EU's første vaccinegodkendelse kan komme 21. december

Ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) vil der allerede 21. december blive holdt et møde til at tage stilling til coronavaccine fra Pfizer og Biontech.Tidligere tirsdag gik især medlinger fra tyskland på en afgørelse den 23. december. (Opdateret)

Foto: CHANDAN KHANNA/AFP / AFP

(Artiklen er opdateret med ny dato)

Den 21. december vil Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) holde et møde for at tage stilling til coronavaccine fra Pfizer og Biontech, oplyser EMA.

Den tyske avis Bild skrev tidligere tirsdag, at EMA sigtede efter en godkendelse af covid-19-vaccine fra Pfizer og BioNTech den 23. december. Og senere bekræftede Tysklands sundhedsminister, Jens Spahn, at "godkendelse muligvis kommer den 23. december".

Fremrykningen af mødet, der oprindeligt var ventet 29. december, betyder, at der hurtigere end hidtil ventet kan komme en europæisk godkendelse af en coronavaccine.

Kommisisonformand glæder sig

Nyheden fra EMA bliver taget godt imod af Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

På Twitter skriver hun, at hver dag tæller, og at der bliver arbejdet for fuld kraft for at godkende coronavacciner, der er sikre og effektive.

"Jeg glæder mig over nyheden fra EMA om, at det fremrykker sit møde for at diskutere vaccinen fra Pfizer og BioNTech til inden jul. Det er muligt, at de første europæere vil blive vaccineret inden slutningen af 2020," skriver Ursula von der Leyen i sit tweet.

EMA forklarer i sin meddelelse, at fremrykningen af mødet kommer, efter at det har modtaget yderligere data fra selskaberne bag vaccinen.

Når først ekspertkomitéen under EMA har anbefalet en vaccine, så vil Europa-Kommissionen arbejde hurtigt for en endelig godkendelse af vaccinen, så den kan blive taget i brug af medlemslandene inden for nogle dage.

I øjeblikket er der ikke godkendt coronavacciner til brug i EU. Dermed kan den fra Pfizer og BioNTech blive den første til at få en blåstempling.

I Storbritannien, Canada og USA har man allerede taget vaccinen fra Pfizer og BioNTech i brug. Torsdag ventes de ameirkanske myndigheder ogs at godkende vaccinen fra Moderna.

Signal fra Berlin

Fremrykningen af EMA's mødet kommer efter, at den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, mandag udtalte, at han gerne så EMA arbejdede hurtigere for at få godkendt coronavacciner.

"Det, der er på spil, er borgernes tiltro til EU's handlekraft," sagde Spahn.

Storbritannien og USA har godkendt vacciner og er i gang med at vaccinere borgerne. Bild skriver, at de hurtige nødgodkendelser, som er foretaget i USA og Storbritannien ikke er en mulighed for EMA. Agenturet kan kun godkende - eller ikke godkende.

Jens Spahn sagde mandag aften til tv-stationen ZDF, at hans ministerium håber, at omkring 60 procent af befolkningen er vaccineret mod coronavirus sidst på sommeren i 2021.

Han sagde, at det er målet at få vaccinationerne indledt i år.

"Det er i sidste instans op til EMA," sagde han.

Læs mere her:

Pfizers coronavaccine begejstrer uvildige forskere For ringe effekt hos ældre forsinker vaccine fra Sanofi og GSK Pfizers coronavaccine anbefalet af amerikansk ekspertpanel EU's lægemiddelagentur er ramt af hackerangreb Første brite vaccineret - et vendepunkt, siger minister Moderna lover mindst 100 millioner doser i første kvartal 

Mere fra Watch Medier

Formandsskifte i Gyldendal

”Gyldendal har været igennem et par år med store forandringer, men har nu en ny og stærk direktion og en selskabsstruktur, der er faldet på plads,” udtaler afgående formand Poul Erik Tøjner, der afløses af næstformanden.

Mærsk har udledt langt mere CO2 end tidligere oplyst

Nye beregninger fra Mærsk viser, at rederikoncernen har udledt markant mere CO2 end først rapporteret. Forskellen fra de tidligere beregninger er større end den mængde, som det samlede danske landbrug udledte i 2021.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs